Bučni njoki s piščancem, grahom in korenjem

Bučni njoki s piščancem, grahom in korenjem
SESTAVINE

240 g Bučni njoki
1 žlica olivnega olja
2 stroka česna
2 lista žajblja
240 g piščančjih prsi, brez kože
1 čebula
2 večja korenja (približno 100g)
100 ml belega vina (Chardonnay ali Traminec)
1 žlica suhih gob
1 žlica sesekljanega peteršilja
100 g zamrznjenega graha
500 ml piščančje osnove (ali vode)
1 pest brstičnega ohrovta
8 črnih oliv
1 žlica sesekljanega svežega timijana
1/2 čajne žličke limoninega soka

ZA 2 OSEBI
PRIPRAVA: 15 MINUT
KUHANJE: 35 MINUT
ČAS SKUPAJ: 50 MINUT

POSTOPEK

PIŠČANCA PREPRAŽIMO
Večjo, globoko ponev z olivnim oljem pristavimo na srednje močan ogenj. Dodamo dva strta stoka česna in žajbelj. Rahlo popečemo. Piščančja prsa dobro osušimo, nato pa narežemo na manjše kocke, velikosti približno 1 x 1 cm. Piščanca dodamo k česnu in pražimo približno 4 – 5 minut, redno premešamo.

DODAMO ČEBULO
Popečena piščančja prsa prestavimo na krožnik, česen in žajbelj pa pustimo v ponvi. Čebulo olupimo, narežemo na četrtine in dodamo v ponev. Korenje olupimo in narežemo na večje, poljubne kose. Dodamo v ponev k čebuli. Kuhamo 5 minut pri šibkem ognju, da se čebula karamelizira.

DODAMO VINO, GRAH IN PIŠČANČJO OSNOVO
Zalijemo z vinom, dodamo suhe gobe in pustimo, da vino povre, kuhamo 5 minut. Dodamo sesekljan peteršilj, zamrznjen grah in piščančjo osnovo. Premešamo in kuhamo 15 minut, tako da povre približno 2/3 tekočine. Po približno desetih minutah dodamo prepolovljen brstični ohrovt in črne olive. Kuhamo še 5 minut.

SKUHAMO BUČNE NJOKE
Skuhamo bučne njoke po navodilih recepta. Midva uporabljava zamrznjene domače bučne njoke, tako da jih bova kuhala od 10 – 15 minut (odvisno od velikosti), oziroma dokler ne bodo priplavali na površje.

POSTREŽEMO
Kuhane bučne njoke precedimo in prihranimo 100 ml vode od kuhanja. Piščanca (in vse sokove iz krožnika) dodamo k zelenjavi, prav tako dodamo njoke in prihranjeno vodo od kuhanja. Rahlo premešamo, kuhamo še 5 minut pri šibkem ognju (pod vretjem), da se omaka zgosti. Dodamo sveže sesekljan timijan in limonin sok. Potrežemo.

Recept je nastal v sodelovanju z Jernej Kitchen.