Piščančje krače pečene v pečici s šparglji

SESTAVINE

MARINADA ZA PIŠČANČJE KRAČE

6 piščančjih krač Hudin (cca. 1,2 kg)
poper, sol
1/4 čajne žličke mlete kumine
1/2 čajne žličke mletih koriandrovih semen
1 žlica olivnega olja

PIŠČANČJE KRAČE V PEČICI S ŠPARGLJI

2 žlici olivnega olja
1 mlada čebula, sesekljana
125 g kuhane čičerike (skuhane ali iz konzerve)
2 stroka česna, sesekljanega
1/4 žličke sesekljanega suhega čilija
1 lovorov list
1 čajna žlička bio limonine lupinice
50 ml belega vina
1 čajna žlička sveže iztisnjenega limoninega soka
160 g zamrznjenega graha
300 ml piščančje osnove ali vode
180 g svežih špargljev

ZA 6 OSEB
PRIPRAVA: 10 MINUT
PEČENJE: 50 MINUT
ČAS SKUPAJ: 60 MINUT

POSTOPEK

MARINADA PIŠČANČJIH KRAČ
V skledi premešamo piščančje krače, sol, poper, mleto kumino in žlico olivnega olja. Mešanica začimb naj se dobro vtre v piščančje krače.

POPEČEMO PIŠČANČJE KRAČE
Ponev z dvema žlicama olivnega olja pristavimo na močan ogenj. Dodamo piščančje krače in jih popečemo iz vseh strani, da postanejo lepe, zlatorjave barve, približno 16 – 18 minut, odvisno od velikosti krač. Pečico segrejemo na 200 °C.

PREPRAŽIMO ČIČERIKO IN ZAČIMBE
Popečene piščančje krače odstranimo iz ponve. Ponev pristavimo nazaj na zmeren ogenj, dodamo sesekljano mlado čebulo, kuhano mlado čičeriko, sesekljan česen, čili, lovorov list in limonino lupinico. Pražimo 2 – 3 minute, občasno premešamo.

OMAKA
Zalijemo z belim vinom in sveže iztisnjenim limoninim sokom. Solimo in popramo. Pustimo, da mešanica zavre, da vino skoraj popolnoma izpari. Redno postrgamo s kuhalnico tudi po dnu posode, da zajamemo vse arome jedi. Kuhamo približno 2 minuti. Dodamo grah in piščančjo osnovo ali vodo. Pustimo, da mešanica zopet zavre, nato hitro zmanjšamo ogenj.

PEČENJE V PEČICI
V ponev k čičeriki damo popečene piščančje krače, tako da je koža na vrhu. Ne pozabimo na piščančje sokove, ki so ostali na krožniku, te prav tako dodamo v ponev. Pokrijemo s pokrovko (ali s plastjo papirja za peko in alufolije – tako, da se ta ne dotika hrane). Postavimo v segreto pečico in pečemo 35 – 40 minut (odvisno od velikosti krač) pri 190 °C. Po 15 minutah pečenja piščančje krače odkrijemo in pečemo še 20 – 25 minut. Zadnjih pet minut pečenja pa dodamo še na večje kolobarje narezane šparglje.

POSTREŽEMO
Med krožnike razdelimo čičeriko, šparglje in omako. Dodamo piščančjo kračo in poljubno posujemo še s sesekljanim peteršiljem ali pehtranom. Poljubno posujemo še s sesekljanimi in popečenimi mandlji. Najbolje je, da jed čimprej postrežemo, dober tek.

Recept je nastal v sodelovanju z Jernej Kitchen.